Alle produkter og tjenester må ha et ansikt. Det er slik hjernen vår fungerer – vi kjøper ikke noe som helst med mindre vi får en visuell kontakt med produktet eller tjenesten som tilbys. Dette må ikke nødvendigvis være et bilde av akkurat det vi kjøper engang, så lenge vi får en visuell kontakt. Bestiller du en snekker fra nettet, vil du helst se et bilde av en snekker. Søker du etter maling, vil du se bilder av glade mennesker som maler. Søker du etter klær, vil du se nøyaktig hvordan de ser ut før du kjøper. Ellers blir det helt umulig å bestemme seg, for produktet eller tjenesten vil betraktes som noe nærmest «mytologisk» av hjernen vår. Noe som ikke eksisterer, rett og slett.

Produktfoto

Vi skal ikke gå inn på diverse tjenester som tilbys på nettet – der kan man lett bruke standard bilder fra nettet for å skape et visuelt inntrykk. Har du derimot en nettbutikk med fysiske varer som kan bestilles, er det veldig viktig at du setter i gang med fotograferingen av produktene så tidlig som mulig. Disse må nemlig være på plass før du «åpner dørene», slik at du ikke går glipp av potensielle kunder fra begynnelsen. Bildet av produktene dine må dessuten være både av høy kvalitet, samtidig som kreativitet vil skape interesse. Ingenting er verre enn kjedelige produktbilder – ikke bare vil dette skremme bort kundene, men det vil også sette deg i dårlig lys. Folk foretrekker profesjonalitet når de handler på nettet, de må føle seg trygge, de må kjenne en sikkerhet i kroppen når de trykker «Kjøp». Bildene er med på å skape denne tryggheten.

Gjøre selv eller leie fotograf?

Har du råd til det, er det selvfølgelig best å ansette en fotograf midlertidig. Slik får du bilder i høy kvalitet fra begynnelsen av, samtidig som fotografen kan komme med en rekke gode tips til produktfotograferingen. Velger du en fotograf med lang erfaring, kan du egentlig lene deg tilbake og se han/hun skape fantastiske visuelle inntrykk for dine kunder, helt uten hjelp. Har du derimot et speilreflekskamera og er kjent som den kreative personen i familien, kan du klare det meste selv. Les videre for å få med deg noen gode tips.

Tips og triks:

* Ta flere bilder av samme produkt. Folk elsker å kunne titte på produkter fra ulike vinkler. Ta gjerne fire-fem bilder av samme produkt fra ulike kanter, slik at folk forstår nøyaktig hva de kjøper. Har du noen detaljer på produktet som du er spesielt stolt over? Et inngravert bilde, for eksempel, eller en skjult lomme? Husk å ta bilde av dette, slik at folk får det med seg. Moderne nettbutikker har til og med såkalte 3D-modeller av produktene sine, altså kan potensielle kunder snurre og vippe på produktet som om det allerede var i rommet der de sitter. Dette er veldig salgsfremmende.

* Bruk modeller. Det er viktig at kundene danner et bilde av produktet i hodet sitt. Slik får man frem kjøpslysten – en liten del av hjernen tror at man allerede eier det man titter på, og veier opp om man skal kjøpe det eller ikke. Uansett hva du selger, bør du alltid bruke modeller. Selger du klær? Bruk gjerne to modeller med ulik kroppsbygning, slik at ulike kundegrupper kan relatere til plagget. Selger du interiørdetaljer? Ta bilder av lykkelige mennesker som sitter i et rom der produktet ditt står sentralt. Slik skaper man en atmosfære som maner opp til kjøp.

* Husk kontraster. Når du tar bilder av produktene dine, er det smart å ha kontraster i tankene. Rød jakke? Prøv med en grønn bakgrunn. Svarte sko? Kjør på med en hvit bakgrunn. Blå deksler til mobiltelefonen? Fyll på med gulfarge rundt, så skiller dekselet seg ut. Kontraster skaper nemlig en psykologisk effekt som får produktet ditt til å stå frem enda mer. Slik får potensielle kunder inntrykket av at ditt produkt vil få dem selv til å skille seg ut fra mengden.